Υγιεινό λιπαρό στο ελαιόλαδο ”επιδιορθώνει” καρδιές με βλάβη

Το ελαϊκό οξύ, ένα σύνηθες λιπαρό που περιέχεται στο ελαιόλαδο, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποκατάσταση του σωστού μεταβολισμού του καυσίμου το οποίο διαταράσσεται σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής E. Douglas Lewandowski, από το University of Illinois, δήλωσε ότι αυτό ενισχύει την ιδέα ότι η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών όπως το ελαϊκό οξύ έχει σημαντικά θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, ακόμα και όταν έχει αρχίσει η νόσος.

Καρδιές με πρόβλημα δεν μπορούν να επεξεργάζονται κατάλληλα ή να αποθηκεύουν τα λιπαρά που χρησιμοποιούν για καύσιμα, τα οποία περιέχονται σε μικροσκοπικά σταγονίδια- σώματα λιπιδίων- στα κύτταρα του καρδιακού μυός.

Η ανικανότητα να χρησιμοποιήσει κάποιος λιπαρά, την κυριότερη πηγή καυσίμου της καρδιάς, οδηγεί τον καρδιακό μυ να πεινά από ενέργεια.
Λιπαρά που δεν μεταβολίζονται από την καρδιά διασπώνται σε τοξικά ενδιάμεσα υποπροϊόντα που συμβάλλουν περαιτέρω στην καρδιοπάθεια.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι εκτός από την εξισορρόπηση του μεταβολισμού λιπαρών και τη μείωση τοξικών υποπροϊόντων στις υπερτροφικές καρδιές, το ελαϊκό οξύ επίσης αποκατέστησε την ενεργοποίηση αρκετών γονιδίων για ένζυμα που μεταβολίζουν λιπαρά.

Ο Lewandowski πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα γονίδια συχνά καταστέλλονται σε υπερτροφικές καρδιές.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε ωφέλιμη γονιδιακή έκφραση, όπως και πιο ισορροπημένο μεταβολισμό λιπαρών, καθώς και να μειώσουμε τους τοξικούς μεταβολίτες λιπαρών, απλώς προσφέροντας ελαϊκό οξύ στην καρδιά είναι πολύ σημαντικό εύρημα.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς υγιείς και άρρωστες καρδιές ποντικών αντιδρούσαν στην προσφορά είτε ελαϊκού οξέως είτε παλμιτικού οξέως, που συνδέεται με τη δυτική διατροφή και περιέχεται στα γαλακτοκομικά, στα ζωικά λιπαρά και στο φοινικέλαιο.

Όταν οι ερευνητές αιμάτωσαν τις καρδιές με βλάβη με ελαϊκό οξύ διαπίστωσαν άμεση βελτίωση στον τρόπο που η καρδιά αντλούσε το αίμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Circulation’’.

No Comments

Comments are closed.