ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

sΤο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ή απλά οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου συγκαταλέγεται στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα (όπως η ασταθής στηθάγχη και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς ανάσπαση του ST). Το έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται σε αιφνίδια απόφραξη ενός κλάδου των στεφανιαίων αρτηριών λόγω ρήξης ή διάβρωσης της αθηρωματικής πλάκας και δημιουργίας θρόμβου ο οποίος αποφράσσει πλήρως την υπεύθυνη στεφανιαία αρτηρία με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη νέκρωση μιας περιοχής του μυοκαρδίου.

 

Κλινική εικόνα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου :

Τυπική κλινική εικόνα :

Οπισθοστερνικό άλγος ή δυσφορία στο θώρακα ( μπορεί να περιγράφεται και ως σφίξιμο, κάψιμο ή πίεση στο στήθος ) διάρκειας > 20min με πιθανή αντανάκλαση στην πλάτη, το θώρακα, την κάτω γνάθο, τους ώμους, τους βραχίονες, τους αγκώνες, τους καρπούς ( ιδίως αριστερά ) και στο επιγάστριο που μπορεί να συνδυάζεται με ζάλη, εφίδρωση, σκοτοδίνη ή λιποθυμία και ο οποίος δεν υφίεται με υπογλώσσια δισκία νιτρογλυκερίνης.

Μπορεί να προϋπήρχαν στηθαγχικά ενοχλήματα ή αδυναμία και εύκολη κόπωση κατά τις προηγούμενες 1-4 εβδομάδες πριν το έμφραγμα ( το 1/3 των ασθενών με προεμφραγματική στηθάγχη είχαν συμπτώματα 1-4 εβδομάδες πριν το έμφραγμα, ενώ τα 2/3 την τελευταία εβδομάδα ).

Σε νέκρωση > 25% του μυοκαρδίου της αριστερής κοιλίας ( LV ) εκδηλώνεται με εικόνα οξείας κάμψης της LV με πνευμονικό οίδημα ή επιδείνωση προϋπάρχουσας καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ σε νέκρωση > 40% του μυοκαρδίου της LV εκδηλώνεται με εικόνα καρδιογενούς shock.

Άτυπα συμπτώματα :

Εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες, διαβητικούς και ηλικιωμένους ασθενείς και περιλαμβάνουν : ναυτία, τάση προς έμετο ( λόγω διέγερσης του παρασυμπαθητικού συστήματος ή ως εκδήλωση του αντανακλαστικού Bezold – Jarisch μετά από διέγερση υποδοχέων στην LV ), διαρροϊκές κενώσεις, ΑΕΕ (λόγω εμβολικού επεισοδίου από την LV), σύγχυση, εκδηλώσεις από την ψυχική σφαίρα, συγκοπή ή ξαφνική αδυναμία. Σπανίως το έμφραγμα μπορεί να συνοδεύεται από πνευμονική εμβολή.

Σιωπηρό έμφραγμα :

Εμφανίζεται στους διαβητικούς ασθενείς και η πρόγνωση του είναι η ίδια με αυτή των συμπτωματικών ασθενών.

 

Author Info

Τσιαντής Νικ. Ιωάννης

No Comments

Comments are closed.